Co se týče energetických plodin?

Obsah

Co se týče energetických plodin?

Co se týče energetických plodin?

Z polních energetických plodin mají význam hlavně víceleté a vytrvalé druhy. Nejdůležitější je krmný šťovík pro suchou biomasu, výrobu bioplynu i kvalitní krmnou píci. Známá je ozdobnice čínská – pro teplejší oblasti, topinambur hlíznatý, nebo „energetické“ trávy: chrastice rákosovitá, sveřep bezbranný, ovsík vyvýšený, aj.

Jaké jsou hlavní druhy polních plodin?

Hlavní druhy polních plodin, vzhledem k jejich velkému zastoupení u nás, v EU i ve světě mají mnohdy vlivem méně příznivých podmínek, především půdních, ale i klimatických, niţší konkurenceschopnost.

Proč se pěstují pouze 3 druhy plodin?

Tento typ plodin je vedle přímého energetického zdroje významný také jako relativně nový druh rostlin, což přispívá k širší biologické diversifikaci. V současné době se totiž pěstují v podstatě jen 3 druhy hlavních plodin (obilí, kukuřice, řepka), což je pro trvale udržitelný rozvoj nepřijatelné.

Co se týče plodin?

PŘEDMLUVA Předloţený učební text se snaţí být stručným přehledem o skupině plodin, která je specifická na jedné straně speciálním vyuţitím v nejrůznějších oborech lidské činnosti, na straně druhé se jedná o plodiny, jejichţ všechny části jsou beze zbytku vyuţitelné.

Související příspěvky: