Jak se měří hustota pyknometru?

Obsah

Jak se měří hustota pyknometru?

Jak se měří hustota pyknometru?

Měření hustoty je založeno na přesném vážení definovaného objemu kapaliny při konstantní teplotě, obvykle 20°C. Pyknometry umožňují přesné stanovení hustoty při dodržení několika zásad: Pro dokonalé vyčištění pyknometru je možné použít chromsírovou směs.

Co je hustota hmotnosti?

Hustota, zřídka označovaná také "přesněji" jako hustota hmotnosti či zastarale měrná hmotnost, je fyzikální veličina, která vyjadřuje hmotnost objemové jednotky látky.

Jaké jsou příklady hustoty některých materiálů?

Příklady hustot některých materiálů 1 vzduch ~ 1,29 kg/m 3 2 aerogel ~ 1,9 kg/m 3, nejlehčí člověkem vyrobená pevná látka 3 benzín ~ 750 kg/m 3 4 voda ~ 1000 kg/m 3, mořská voda ~ 1025 kg/m 3 5 osmium ~ 22 590 kg/m 3, chemický prvek s největší hustotou 6 bílý trpaslík ~ 10 9 kg/m 3 7 neutronová hvězda ~ 10 13 – 10 15 kg/m 3 More ...

Co se hovoří o hustotě?

Hustota představuje hodnotu dané veličiny vztažené k jednotkovému objemu (bývá také označována jako objemová hustota), jednotkovému obsahu plochy (pak se hovoří o plošné hustotě) nebo jednotkové délce (pak se hovoří o lineární hustotě).Hustota se také mění v závislosti na teplotě, tlaku a látkovém množství (viz stavová rovnice).

Související příspěvky: