Jaké jsou typy ledovcové eroze?

Obsah

Jaké jsou typy ledovcové eroze?

Jaké jsou typy ledovcové eroze?

Velká tíha a tlak sestupující ledovcové masy vytváří typické ledovcové údolí tvaru U, které může ledovec vyhloubit až do několikaset metrové hloubky. Rozlišujeme několik základních druhů ledovcové eroze:

Co jsou ledovce?

Ledovce jsou částí kryosféry a hydrosféry. Studiem ledovců se zabývá glaciologie a jistou částí také geokryologie. Ledovce vznikají hromaděním sněhu, který se pod vlivem okolí mění na firn, z firnu na firnový led a z firnového ledu na led ledovcový.

Proč jsou ledovce erozním činitelem?

Ledovce jsou výrazným erozním činitelem, který vytváří charakteristické tvary reliéfu, na který přímo či nepřímo působil a který velmi snadno pomáhá identifikovat jeho působení. Velká tíha a tlak sestupující ledovcové masy vytváří typické ledovcové údolí tvaru U, které může ledovec vyhloubit až do několikaset metrové hloubky.

Kde vznikají ledovce?

LEDOVCOVÁEROZE - Ledovce vznikajív oblastech, kde led a sníh zůstávají po celý rok a kde se jich přes zimu nahromadívíce, nežv létěroztaje. - Rozlišujeme ledovce pevninské(kontinentální) pokrývajícírozsáhléčásti pevniny a ledovce horské ve vysokých pohořích.

Související příspěvky: