Jak se zapomínat na nedostatek vitamínu B12?

Obsah

Jak se zapomínat na nedostatek vitamínu B12?

Jak se zapomínat na nedostatek vitamínu B12?

U starších lidí se na tyto projevy nedostatku vitamínu B12 často zapomíná, i když jsou osoby starší 60 let náchylnější k nedostatku vitamínu B12, protože se u nich postupně zhoršuje vstřebávání živin. Proto by se při léčbě poruch mobility u těchto osob nemělo zapomínat na suplementaci (doplnění) vitamínu B12.

Může být nedostatek vitamínu B12 způsoben poruchami motility?

Neléčený nedostatek vitamínu B12 může způsobit tak závažné narušení nervového systému, že dojde k poruchám motility (tedy způsobu jakým chodíte nebo se hýbete). Nedostatek vitamínu B12 může narušit udržování rovnováhy a koordinaci pohybů a zvýšit tak riziko pádů.

Proč je nedostatek vitamínu B12 ohrožující?

Nedostatek vitamínu B12 vás ohrožuje buď tehdy, pokud ho v dostatečném množství nepřijímáte v potravě nebo pokud ho váš trávicí trakt nedokáže v dostatečné míře vstřebávat z přijaté potravy (což je typické zejména u starších lidí, kteří trpí řadou onemocnění zhoršujících vstřebávání živin - např. atrofická gastritida).

Jaká je hladina vitamínu B12 v mozku?

Nízká hladina vitamínu B12 v organizmu je spojena s řadou poruch nálad a onemocněním mozku, jako jsou například deprese nebo demence (21, 22). Deprese z nedostatku vitamínu B12 je často vysvětlována "homocysteinovou teorií vzniku deprese" (23, 24, 25).

Související příspěvky: