Jaká je hladina vitamínu B12 v mozku?

Obsah

Jaká je hladina vitamínu B12 v mozku?

Jaká je hladina vitamínu B12 v mozku?

Nízká hladina vitamínu B12 v organizmu je spojena s řadou poruch nálad a onemocněním mozku, jako jsou například deprese nebo demence (21, 22). Deprese z nedostatku vitamínu B12 je často vysvětlována "homocysteinovou teorií vzniku deprese" (23, 24, 25).

Může být nedostatek vitamínu B12 způsoben poruchami motility?

Neléčený nedostatek vitamínu B12 může způsobit tak závažné narušení nervového systému, že dojde k poruchám motility (tedy způsobu jakým chodíte nebo se hýbete). Nedostatek vitamínu B12 může narušit udržování rovnováhy a koordinaci pohybů a zvýšit tak riziko pádů.

Proč je vitamín B12 důležitý pro nervové vlákno?

Protože vitamín B12 je důležitý pro metabolickou dráhu, která produkuje látku zvanou myelin, vede jeho dlouhodobý nedostatek k poškození nervů. Myelin totiž tvoří nervové obaly, které tvoří jakousi izolaci a ochranu vlastního nervového vlákna ( 9 ). Bez vitamínu B12 dochází ke značnému snížení tvorby myelinu a nervy pak nefungují správně.

Co je Vnitřní faktor vitamínu B12?

Vnitřní faktor je důležitý, protože pomáhá chránit před nedostatkem vitamínu B12. Váže se totiž na tento vitamín v žaludku a umožňuje tak jeho vstřebávání. Bez navázaného vnitřního faktoru lidské tělo není schopno vitamín B12 vstřebat, takže pak můžete trpět jeho nedostatkem i tehdy, když ho v potravě přijímáte dostatečné množství.

Související příspěvky: