Co se děje během úplného zatmění?

Obsah

Co se děje během úplného zatmění?

Co se děje během úplného zatmění?

V proměnlivém vzhledu měsíce během úplného zatmění se odráží momentální stav ovzduší v zemích, kde právě vychází nebo zrovna zapadá Slunce. Paprsky se v atmosféře lámou a projdou jí do stínu Země tak, že ho zabarví asi jako při západu Slunce.

Kdo je zodpovědný za zatmění Slunce?

Jak už bylo napsáno v předcházejícím textu, za vznik zatmění Slunce je zodpovědný Měsíc, který je v té chvíli právě v novu a tudíž není na obloze pozorovatelný. V okamžiku, kdy začíná zatmění Slunce, můžeme pozorovat temný měsíční okraj, postupně se „zakusující“ do slunečního kotouče.

Jaké bylo úplné zatmění Slunce v Čechách?

První doložené úplné zatmění u nás proběhlo v roce 878, další v roce 1415 a zatím poslední viditelné úplné zatmění slunce v Čechách nastalo 12. května 1706. Další úplné zatmění Slunce pozorovatelné z našeho území nastane až 7. října 2135.

Jak vzniká zatmění Měsíce?

Jedním z nejvíc fascinujících jevů potvrzujících přímočaré šíření světla, je zatmění Měsíce a především zatmění Slunce. Základním předpokladem pro vznik zatmění je, aby se všechna tři tělesa nacházela na jedné přímce. Rovina dráhy Měsíce není totožná s rovinou ekliptiky, po které kolem Slunce obíhá Země, ale je k ní skloněna o 5 o 8' 43,4".

Související příspěvky: