Co je prevencí osteoporózy?

Obsah

Co je prevencí osteoporózy?

Co je prevencí osteoporózy?

Prevence osteoporózy Vhodnou prevencí je pravidelný pohyb, vyvážená strava a doplňování vitamínu D pomocí umělých preparátů nebo přirozenou cestou, vyhněte se naopak alkoholu a cigaretám. Při podezření na osteoporózu můžete zažádat také o denzitometrické vyšetření.

Co je osteoporóza?

Popis osteoporózy. Osteoporóza je onemocnění látkové výměny kostní tkáně, které má za následek ubývání množství kostní hmoty a celkové snížení kvality kostí.. Postižené kosti se stávají málo odolné vůči mechanickým vlivům a klesá jejich pružnost a pevnost. Toto řídnutí kostí se sebou přináší nebezpečí zlomenin i při minimální vyvinuté síle.

Jaké je vyšetření osteoporózy?

Osteoporóza vyšetření. K diagnostice osteoporózy v současné době slouží především tzv. celotělová osteodenzitometrie neboli DXA. Toto nízkozátěžové rentgenové vyšetření trvá zhruba 20 minut a lékaři jsou díky absorbovanému záření schopní stanovit množství kostního minerálu v nejohroženějších místech.

Které faktory mohou pomoci vzniku osteoporózy?

Zde jsou uvedeny některé další neovlivnitelné faktory, které mohou pomoci vzniku osteoporózy: 1 zlomení kosti před 50. rokem života zaviněné křehkostí kostí 2 genetické faktory: zlomenina krčku stehenní kosti některého z rodičů 3 bílá rasa 4 předčasná menopauza (tj. před 45.rokem) 5 poruchy menstruačního cyklu 6 snížení hladiny hormonu testosteronu u mužů 7 cukrovka (diabetes mellitus) More ...

Související příspěvky: