Co jsou metastázy?

Obsah

Co jsou metastázy?

Co jsou metastázy?

Co jsou metastáze (metastázy)? Metastázy neboli metastáze jsou sekundární nádory, které vznikají v případě, kdy se původní (takzvaný primární) nádor rozšíří do dalších částí těla a vytvoří zde nové ložisko (sekundární nádor).

Jak se setkat s metastázy v mozku?

V lékařských zprávách se můžete setkat například s termínem metastatické postižení plic (stav, kdy primární nádor vytvořil metastázy v plicích) nebo mozku (stav, kdy primární nádor vytvořil metastázy v mozku) či jater. Jak metastázy vznikají?

Jaké jsou vyšetření pro vyloučení metastáz?

Pro vyloučení metastáz se používají různá vyšetření, nejčastěji zobrazovací metody (například rentgen hrudníku, počítačová tomografie, ultrazvuk, apod.). Některé metastázy lze diagnostikovat i z vyšetření krve nebo při biopsii. Někdy se může stát, že lékaři nejprve zachytí metastázy a hledá se primární nádor.

Kdy vznikají metastázy?

Metastázy nejčastěji vznikají při rozpadu nádorových buněk z primárního nádoru, které se pak šíří krevními nebo lymfatickými cévami do dalších částí těla. Protože krev a míza (lymfa) proudí po celém těle, mohou se nádorové buňky dostat z místa původního nádoru i do velmi vzdálených částí těla, kde se uchytí a vytvoří nový nádor.

Související příspěvky: