Co je rozdíl mezi Palmovým a kokosovým olejem?

Obsah

Co je rozdíl mezi Palmovým a kokosovým olejem?

Co je rozdíl mezi Palmovým a kokosovým olejem?

Důvodem rozdílného bodu tání obou olejů je dán různým složením mastných kyselin v palmovém a kokosovém oleji. Palmový olej patří mezi nejlevnější a nejoblíbenější oleje na světě a celá třetina rostlinných olejů, které se na světě vyrábí, připadá na palmový olej ( 1 ).

Kde se pěstuje palmový olej?

Nicméně v některých částech světa se k výrobě palmového oleje používá hybrid palmy olejné, vzniklý "spojením" obou těchto druhů palem. V posledních letech se pěstování palmy olejné rozšířilo také do jihovýchodní Asie, včetně zemí jako jsou například Malajsie nebo Indonésie.

Kdo je zdrojem palmového oleje?

Hlavním zdrojem palmového oleje je jeden z druhů palmy olejné, s latinským názvem Elaeis guineensis, který se v přírodě volně vyskytuje v západní a jihozápadní Africe. V této části světa se palmový olej používá již více než 5 tisíc let.

Co se nachází v palmovém oleji?

Shrnutí: Palmový olej se používá při vaření, zejména v západní Africe a přidává se také do kari, celé řady potravin, ale i jiných výrobků nebo pohonných hmot. Ve 14 gramech (1 polévková lžíce) palmového oleje najdeme následující živiny ( 4 ):

Související příspěvky: