Jak se zbavit oleje z Kompostu?

Obsah

Jak se zbavit oleje z Kompostu?

Jak se zbavit oleje z Kompostu?

Takto nasáklý olej se v kompostu postupně rozloží a nedojte k uvolnění tekoucího oleje do prostředí. Samotný olej však může v kompostu nastartovat nežádoucí anaerobní procesy a vyvolat tak hnití a zápach. Menší množství oleje ze smažení pravděpodobně kompostovací proces nenaruší.

Může olej ze smažení způsobit hnití a zápach?

Samotný olej však může v kompostu nastartovat nežádoucí anaerobní procesy a vyvolat tak hnití a zápach. Menší množství oleje ze smažení pravděpodobně kompostovací proces nenaruší. Vetší množství oleje (např. z fritézy) však může negativně ovlivnit kompostovací proces - vyvolat hnití a zápach.

Může být kompost samozřejmostí?

Mít na zahradě kompost by mělo být samozřejmostí. Postará se o veškerý biologický odpad ze zahrady, stráví většinu kuchyňských zbytků a dokonce zvládne i to, co byste jinak hodili automaticky do popelnice. Je potvrzeno, že 40 % domácího odpadu může být zkompostováno.

Jak se kompost zbavit nemocí?

Aby se s kompostem zárodky nemocí neroznesly do zahrady, měl by takový odpad projít procesem tlení při teplotě nad 50 °C. Vysoká teplota totiž dokáže zničit hodně chorob. Pokud na to nebudete pamatovat a do kompostu budete dávat i napadené části rostlin, snadno si kompost totálně znehodnotíte. S olejem je to poněkud složitější.

Související příspěvky: