Jaké jsou vrtáky z rychlořezné oceli?

Obsah

Jaké jsou vrtáky z rychlořezné oceli?

Jaké jsou vrtáky z rychlořezné oceli?

Vrtáky z rychlořezné oceli - HSS - s broušenou špičkou jsou vhodné pro neželezné kovy, jako jsou hliník, měď, mosaz, zinek, železo a nelegované oceli. Zkratka HSS je odvozena od anglického názvu „hight speed steel“ – rychlořezná ocel.

Co se týče vrtáků?

Vrtáky mají tělo, stopku, za kterou se upínají do vrtačky, unášeč (není na každém vrtáku), krček, což je přechod mezi tělem a stopkou, šroubovitou drážku, hrot, fazetku (hrana drážky), jádro a žebro. Kopinatý - dnes se již téměř nepoužívá vzhledem ke své nedokonalosti a nepřesnému vrtání.

Jaké jsou vrtáky na děr?

Taktéž se vrtáky kupují jako jednotlivé kusy, ale je možné zakoupit celé sady vrtáků podle materiálu, do kterých s nimi bude vrtáno a podle velikosti děr.

Jaké jsou vrtáky do kovu?

Vrtáky do kovu 1 HSS – R – základní vrták. Hodí se pro legovanou a nelegovanou ocel do pevnosti v tahu 900 N/mm², barevné kovy, šedou... 2 Vrtáky do kovu HSS-G. Mají vyšší kvalitu, hodí se pro legovanou a nelegovanou ocel, ocelolitinu, šedou litinu,... 3 Dobré rady. Pokud chcete vrtat sklo, použijte speciální vrták na sklo. Ten se ale musí hodně mazat, nejlépe petrolejem. More ...

Související příspěvky: