Co je absces?

Obsah

Co je absces?

Co je absces?

Absces (abscessus) je ohraničená, chorobná dutina vzniklá zánětem a vyplněná hnisem.Absces může vzniknout v jakémkoli orgánu, způsobuje jeho poškození a místní příznaky (okolní otok, útlak, palčivou bolest) a vyvolává i celkové příznaky chronického zánětu (horečku, hubnutí, nechutenství, anemii).

Co se stane po drenáži abscesu?

Po drenáži abscesu zůstává na kůži malá jizva. V případě vnitřního abscesu obvykle samotná antibiotická léčba nestačí a je nutné absces vypustit buď perkutánní drenáží nebo chirurgickým výkonem. Zvolený způsob vypuštění abscesu závisí na jeho velikosti a také na umístění uvnitř tělních dutin.

Jaké jsou příznaky abscesu?

Příznaky vnitřního abscesu také značně závisí na tom, kde přesně absces vznikne. Pokud se absces vytvoří v játrech, může být prvním příznakem žloutenka, zatímco u plicního abscesu bývá prvním příznakem kašel nebo dušnost. Mezi typické příznaky vnitřního abscesu patří: Jaké jsou příčiny vzniku abscesu?

Jak léčit absces?

Jak léčit absces? Absces lze léčit mnoha různými způsoby, podle druhu abscesu a jeho velikosti. Některé menší kožní abscesy se vyprázdní sami bez nutnosti jakékoli léčby. Teplý obklad, například ve formě zahřátého ručníku pomáhá zmírnit otok a urychlit hojení.

Související příspěvky: