Co je krevní skupina?

Obsah

Co je krevní skupina?

Co je krevní skupina?

Krevní skupiny = označení typů krve na základě trvalé dědičné vlastnosti, jejíž podstatou je charakter antigenu uloženého na povrchu buněčné membrány červených krvinek (erytrocytů). Druh krevní skupiny je celoživotně neměnný a individuální (dva identičtí jedinci mohou být pouze jednovaječná dvojčata).

Jaký je druh krevní skupiny?

Druh krevní skupiny je celoživotně neměnný a individuální (dva identičtí jedinci mohou být pouze jednovaječná dvojčata). Dědičnost krevních skupin je daná strukturou DNA bílkoviny v chromozómech zděděných po rodičích.

Jaká je dědičnost krevních skupin?

Dědičnost krevních skupin je daná strukturou DNA bílkoviny v chromozómech zděděných po rodičích. Nejznámější jsou skupiny systému AB0 (skupina A, B, AB, 0), proto znalost krevních skupin je nutná v případě transfúze a transplantace.

Jaké jsou skupiny krevních skupin?

Nejznámější jsou skupiny systému AB0 (skupina A, B, AB, 0), proto znalost krevních skupin je nutná v případě transfúze a transplantace. V roce 1907 je klasifikoval Jan Janský. KS je vlastně daktyloskopický otisk; je klíčem k určení našeho zdravotního stavu a imunity. Buď s námi bakterie spolupracují nebo útočí.

Související příspěvky: