Proč jsou tabák a chudoba spojeni?

Obsah

Proč jsou tabák a chudoba spojeni?

Proč jsou tabák a chudoba spojeni?

Tabák a chudoba jsou neoddělitelně spojeni. Mnohé studie prokázaly, že v nejchudších domácnostech v některých zemích jde na tabák až 10 % z celkových výdajů domácnosti, a proto mají lidé méně peněz na jídlo, vzdělání a zdravotní péči.

Co se týče tabáku?

Mnohé studie prokázaly, že v nejchudších domácnostech v některých zemích jde na tabák až 10 % z celkových výdajů domácnosti, a proto mají lidé méně peněz na jídlo, vzdělání a zdravotní péči. Kromě přímých dopadů na zdraví tabák vede k podvýživě a zvyšují se kvůli němu náklady na zdravotní péči a předčasné úmrtí.

Proč je dýmkový tabák zdravější než cigaretový?

Doutníkový i dýmkový tabák je také o něco zdravější než cigaretový. Narozdíl od cigaret doutníkový i dýmkový tabák neobsahuje složku zajišťující samohoření tabáku (ledek); díky tomu má tento víceméně přírodní tabák asi o 100-150° C menší teplotu hoření, což se projevuje o něco "zdravějším" složením kouře.

O pozitivních účincích tabáku na organismus?

O positivních účincích tabáku na lidský organismus se snad ani mluvit nesmí - natožpak aby se otevřeně řeklo, proč lidi vlastně kouří a jak jim to pomáhá. Tuto hru hrají s protitabákovou lobby i média. Dodnes si pamatuji na neuvěřitelný rozhovor, který vedla na Radiožurnálu s nějakou paní doktorkou Veronika Sedláčková.

Související příspěvky: