Co se stane při ochlazení kapalné síry?

Obsah

Co se stane při ochlazení kapalné síry?

Co se stane při ochlazení kapalné síry?

Při prudkém ochlazení kapalné síry dostaneme síru plastickou, která však není stálá a postupně přechází na modifikaci kosočtverečnou. Molekuly plastické síry vytvářejí dlouhé polymerní řetězce, které jsou také příčinnou její plastičnosti.

Kde se nachází síra v přírodě?

Síra se v přírodě vyskytuje volná i vázaná ve sloučeninách. Volná se vyskytuje v blízkosti sopek a je také obsažena v sopečných plynech ( sulfan - H 2 S, oxid siřičitý - SO 2 ). Nejčastěji se však vyskytuje vázaná ve formě sulfidů a síranů. Síra je také významný biogenní prvek - v organických sloučeninách je obsažena v bílkovinách.

Kde se vyskytuje síra v přírodě?

Tento prvek je známý již od starověku. Není znám konkrétní objevitel. Síra se v přírodě vyskytuje volná i vázaná ve sloučeninách. Volná se vyskytuje v blízkosti sopek a je také obsažena v sopečných plynech ( sulfan - H 2 S, oxid siřičitý - SO 2 ). Nejčastěji se však vyskytuje vázaná ve formě sulfidů a síranů.

Jak se získává síra z hornin?

Síra se získává vytavováním z hornin (Fraschův proces získávání síry)a různými postupy z technických plynů. Důležitou reakcí při výrobě síry je Clausův proceszískávání síry ze sulfanu. Dvoustupňový Clausův proces parciální oxidace sulfanu znázorňují rovnice: 2H2S + O2→ S2+ 2H2O. 2H2S + SO2→ 3/8S8+ 2H2O.

Související příspěvky: