Co se stane po projednání Mezinárodní smlouvy?

Obsah

Co se stane po projednání Mezinárodní smlouvy?

Co se stane po projednání Mezinárodní smlouvy?

1. Čtení Po projednání mezinárodní smlouvy v prvém čtení výbor, jemuž bylo projednání mezinárodní smlouvy přikázáno, předloží předsedovi Sněmovny usnesení, v němž zejména doporučí, zda má Sněmovna vyslovit s ratifikací mezinárodní smlouvy souhlas nebo zda odstupuje od mezinárodní smlouvy, s jejíž ratifikací byl již vysloven souhlas.

Co lze podávat při mezinárodní smlouvě?

Při jednání Senátu o mezinárodní smlouvě lze v rozpravě podávat tyto návrhy na posouzení souladu mezinárodní smlouvy s ústavním pořádkem, na vrácení mezinárodní smlouvy výboru k novému projednání, návrh na odročení. Nebyl-li žádný z návrhů podán nebo nebyl-li přijat, hlasuje Senát o tom, zda dává k ratifikaci mezinárodní smlouvy souhlas.

Jaká je lhůta výboru o mezinárodní smlouvě?

Lhůta stanovená jednacím řádem Senátu pro projednání mezinárodní smlouvy ve výborech je 60 dnů. Při jednání výboru o mezinárodní smlouvě lze v průběhu rozpravy podávat návrhy na posouzení souladu mezinárodní smlouvy s ústavním pořádkem a návrh na odročení.

Co informuje předseda senátu o mezinárodní smlouvě?

Předseda Senátu informuje o výsledku jednání Senátu o mezinárodní smlouvě předsedu Poslanecké sněmovny, prezidenta republiky a vládu. Prezident republiky podle ústavy (čl. 63) sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy, přičemž sjednávání mezinárodních smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé členy.

Související příspěvky: