Co může způsobit samovybíjení baterie?

Obsah

Co může způsobit samovybíjení baterie?

Co může způsobit samovybíjení baterie?

U sekundárních článků, neboli dobíjecích bateriích, nehrozí havarie vytečením elektrolytu, ale spíše zde hrozí nevratná degradace a tím ztráta maximální kapacity baterie. Zde může efekt samovybíjení způsobit ztrátu výkonu a kapacity baterie a snížení její životnosti.

Co se týče plně nabít baterie?

Proto se zde doporučuje pro delší skladování baterii plně nabít. Uvádí se, že niklová technologie by neměla mít vliv na životnost baterií. Všeobecně se ovšem nedoporučuje, aby napětí kleslo pod hodnotu 1,0 V na článek. Jedná se o nejmodernější technologii článků (baterií).

Jaká je hodnota samovybíjení baterie?

Hodnota samovybíjení se udává v procentech. Tato hodnota nám tedy řekne, kolik procent z kapacity baterie bude za měsíc vybito. Nejběžněji využívanými zdroji elektrické energie pro malé spotřebiče jsou tzv. primární články, lidově řečeno „tužkové baterie“.

Jak dlouho vydrží baterie na elektrolyt?

Zhruba na 2 roky Vám tedy baterie vydrží, aniž by z ní elektrolyt vytekl. Po zhruba 2 letech může nicméně nastat situace, kdy se elektrolyt dostane na povrch článku. Z těchto důvodů se doporučuje tyto baterie co nejdříve začít aktivně používat a neskladovat je po zbytečně dlouhou dobu, i když je zrovna nevyužíváme.

Související příspěvky: