Co znamená samovybíjecí efekt baterie?

Obsah

Co znamená samovybíjecí efekt baterie?

Co znamená samovybíjecí efekt baterie?

V dnešním článku si přiblížíme jak správně skladovat jednotlivé typy elektrochemických článků (baterií). Povíme si, co se například stane s Vaší aku-vrtačkou, když ji delší dobu nevyužíváte. Bude popsáno co znamená samovybíjecí efekt a jak se projevuje u jednotlivých technologií baterií. Jak se projevuje samovybíjecí efekt?

Jaká je hodnota samovybíjení baterie?

Hodnota samovybíjení se udává v procentech. Tato hodnota nám tedy řekne, kolik procent z kapacity baterie bude za měsíc vybito. Nejběžněji využívanými zdroji elektrické energie pro malé spotřebiče jsou tzv. primární články, lidově řečeno „tužkové baterie“.

Co může způsobit samovybíjení baterie?

U sekundárních článků, neboli dobíjecích bateriích, nehrozí havarie vytečením elektrolytu, ale spíše zde hrozí nevratná degradace a tím ztráta maximální kapacity baterie. Zde může efekt samovybíjení způsobit ztrátu výkonu a kapacity baterie a snížení její životnosti.

Jak vypadá označení alkalické baterie?

Ukázka alkalické baterie. ZDROJ: topbaterie.cz Výrobci těchto baterií uvádějí životnost na spodní hraně baterie, nicméně tento údaj je nutné brát pouze informativně – není to jako minimální trvanlivost u potravin. Následující obrázek ilustruje, jak by označení mělo správně vypadat.

Související příspěvky: