Kdy začíná přestupný rok v pondělí?

Obsah

Kdy začíná přestupný rok v pondělí?

Kdy začíná přestupný rok v pondělí?

Takže pokud nějaký rok začíná v pondělí, hned následující rok bude začínat v úterý. Pokud však je určitý rok přestupný, tedy o den delší, tak následující rok začíná ob jeden den později. Takže pokud přestupný rok začíná v pondělí, následující nepřestupný rok bude začínat ve středu.

Kdy začíná přestupný rok?

Pokud však je určitý rok přestupný, tedy o den delší, tak následující rok začíná ob jeden den později. Takže pokud přestupný rok začíná v pondělí, následující nepřestupný rok bude začínat ve středu. Pro výpočet pro daný rok je nutné znát počet let od posledního přestupného roku, pro začátek předpokládejme, že testujeme právě přestupný rok.

Jaký je interval mezi přestupnými roky?

Nyní vidíme, že ten samý den v týdnu a současně v přestupném roce nastane až u '7pr', tedy po 28 letech. To je logické, neboť nejmenší společný násobek 7 (počet dnů v týdnu) a 4 (interval mezi přestupnými roky) je 28. Pokud však zkoumaný rok následuje hned po přestupném, interval se zkrátí: Kalendář se opakuje již po šesti letech.

Jaký byl kalendář pro přestupný rok 1872?

Například kalendář pro přestupný rok 1872, by se dal použít v roce 1900, ten však nebyl přestupný a kalendář bylo možné použít až po 40 letech, v roce 1912. Naopak kalendář pro také přestupný rok 1896 bylo možné znovu použít již po 12 letech, v roce 1908.

Související příspěvky: