Co se dá odvodit pro závislost proudu na diodě?

Obsah

Co se dá odvodit pro závislost proudu na diodě?

Co se dá odvodit pro závislost proudu na diodě?

Bereme-li ideální diodu, dá se pro závislost proudu Iprocházejícího diodou na napětí Una diodě odvodit tzv. diodová rovnice, která má tvar I=Io(exp(eU/kT)-1), kde Tje teplota PN přechodu, kje Boltzmannova konstanta¤a eje náboj elektronu¤. Reálná diodase od ideální poněkud liší. Její VA charakteristika je na obr. 2.

Jak se mění napětí na zenerově diodě?

V propustném směru se Zenerova dioda chová jako běžná usměrňovací dioda, ale v závěrném směru po překročení Zenerova napětí UZ (cca 3-50V) dojde k vratnému "proražení" přechodu a proud prudce roste, přičemž napětí na diodě je téměř neměnné.

Co je dioda usměrňovač napětí?

Dioda jako usměrňovač střídavého napětí. Dioda propouští jenom kladné půlvlny střídavého napětí. V propustném směru na diodě vzniká úbytek napětí U F, o který je výstupní napětí sníženo.V nepropustném směru dioda blokuje výstup (takže je na ní v závěrném směru napětí zdroje).

Co je dioda emitující světlo?

LED(anglická zkratka Light-Emitting Diode– dioda emitující světlo) je polovodičová elektronická součástka, jejíž vlastností je schopnost vyzařovat světlo, případně infračervené nebo Tím se liší od standardních diod.

Související příspěvky: