Co může způsobovat zvýšení prostaty?

Obsah

Co může způsobovat zvýšení prostaty?

Co může způsobovat zvýšení prostaty?

Zvětšování prostaty může některým mužům způsobovat potíže s močením. Potíže mohou být u každého muže vyjádřeny v různém rozsahu a nemusí přímo úměrně odpovídat velikosti prostaty. Nejčastějšími příznaky jsou zpožďování startu mikce, močení s úsilím, slabý močový proud, pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře (rezidua) až močová retence.

Jak se zbavit zvětšení prostaty?

Prevence zvětšení prostaty. Dodržovat zásady správné životosprávy, tj. vyvarovat se nadbytečného stresu, pravidelně odpočívat a spát, zdravě a pravidelně se stravovat, nekouřit a pravidelně dopřávat svému tělu pohyb, to jsou opatření, které může bez větších obtíží zvládnout každý.

Jak se zvětšuje velikost prostaty?

Po 20. roce věku je průměrná velikost prostaty přibližně 4 x 3 x 2 cm a váha 20-40 gramů. Se zvyšujícím se věkem se prostata zvětšuje a mění - především vlivem mužského pohlavního hormonu - testosteronu, ale nepřímo i estrogenů. Dochází ke zvětšování oblasti žlaznatých buněk okolo močové trubice či ...

Co se děje se zvětšenou prostatou?

Obtíže spojené se zvětšenou prostatou (nezhoubné zvětšení prostaty), odborně řečeno s benigní hyperplazií prostaty (BHP), jsou nejčastější příčinou návštěvy urologické ambulance. Jedná se o nejčastější mužský nezhoubný nádor a nejčastější urologické onemocnění u mužů.

Související příspěvky: