Kdy vzniká státní dluh?

Obsah

Kdy vzniká státní dluh?

Kdy vzniká státní dluh?

Státní dluh vzniká deficitním financováním státního rozpočtu a je financován státními dluhopisy, pokladničními poukázkami nebo půjčkami. Míra zadlužení jednotlivých států se nejčastěji posuzuje vzhledem ke hrubému domácímu produktu.

Jaký byl náš státní dluh v roce 2015?

Kč, v roce 2015 to bylo již 1673 mld. Kč. Znamená to, že za dobu existence samostatné České republiky vzrostl náš státní dluh 10,5 krát. Státní dluh vzniká deficitním financováním státního rozpočtu a je financován státními dluhopisy, pokladničními poukázkami nebo půjčkami.

Kdy zaplatíte dluhové letadlo?

Nejvíce na to pak doplatí ti, kdo mají nějaké úspory a kdo celý život přispívali do sociáního systému, to znamená především obyčejní lidé. Právě ti celé to dluhové letadlo jednou zaplatí – ať už přímo znehodnocením svých úspor nebo tím, že nebudou moci čerpat peníze, které vložili do sociálního systému - např. důchody, zdravotní péči, ap.

Jaký je státní dluh USA?

Přitom náš státní dluh není ve srovnání s některými jinými zeměmi žádným Otesánkem. Např. státní dluh USA již překročil hranici 110% k HDP a v absolutním objemu činí 19 bilionů dolarů. Podle aktuálního kurzu dolaru je tedy státní dluh USA 277 krát vyšší, než ten náš.

Související příspěvky: