Proč je Olov nebezpečnější pro děti?

Obsah

Proč je Olov nebezpečnější pro děti?

Proč je Olov nebezpečnější pro děti?

Olovo je mnohem nebezpečnější pro děti než pro dospělé, protože poškozuje vyvíjející se nervovou soustavu (hlavně mozek). Čím mladší je dítě, tím větší škody otrava olovem způsobí. Nejzranitelnější jsou tedy děti ještě nenarozené. Dostane-li se olovo do těla matky, může způsobit poruchy nitroděložního vývoje, předčasný porod nebo potrat.

Co se projevuje při vysoké dávce olova?

Symptomy při velmi vysoké dávce olova (akutní otrava) mohou způsobit velmi dramatické projevy. Objeví se zvracení, křečovitá bolestbřicha (Saturninská kolika), křeče (to jsou většinou první známky vysoké toxické dávky olova), dále například svalová slabost.

Kdy bylo olovo používáno k výrobě nádob?

Dříve (starověk, středověk) bylo olovo používáno k výrobě nádob. V modernějších dobách se z olova vyrábělo i vodovodní potrubí. Olovo je také obsaženo v barvách a používá se v různých průmyslových odvětvích, například při výrobě elektrických akumulátorů. Olovo je stále převažujícím materiálem při výrobě střeliva.

Zda se jedná o otravu olovem?

Jednoduchý krevní test na hladinu olova v krvi, takzvaná plumbémie, prokáže, zda se vůbec jedná o otravu olovem. Za otravu olovem se považuje hladina v krvi vyšší než 10 mikrogramů na decilitr.

Související příspěvky: