Kdy byla studená válka označována?

Obsah

Kdy byla studená válka označována?

Kdy byla studená válka označována?

Studená válka bývá někdy díky vhodné slovní hříčce označována za období „od Jalty k Maltě“. Myslí se tím setkání vůdců „Velké trojky“ (Roosevelt, Churchill, Stalin ) na konferenci v Jaltě v únoru 1945 a summitu amerického prezidenta Bushe staršího se sovětským vůdcem Gorbačovem v prosinci 1989 na Maltě.

Proč byla studená válka považována za ukončení studené války?

Proč by měla být za ukončení studené války považována událost v jedné části Evropy, kdy v druhé části zůstalo vše při starém?! 8. července byly v Bělorusku podepsány tzv. bělovežské smlouvy, které de facto znamenaly rozpad SSSR (a vznik tzv. Společenství nezávislých států). Pro mnohé nezasvěcené byla tato událost obrovským šokem.

Jak skončila studená válka?

Studená válka byla dlouhým, vyčerpávajícím zápasem dvou bloků, jimž vévodily SSSR a USA. Definitivní konec tak mohl přinést pouze rozpad jednoho z těchto gigantů. Spojené státy vydržely, Sovětský svaz to nedokázal. „Říše svobody“ tak nakonec udolala „ Říši zla “.

Kdy začala studená válka?

Kdy začala a skončila studená válka? Na první pohled jednoduchá otázka. Každá válka přeci vždycky začala buď jejím vyhlášením nebo nevyhlášeným přepadením – ať už svévolným aktem agrese či byť obtížně dokazatelným, přesto v některých případech akceptovatelným uplatněním práva na preventivní úder.

Související příspěvky: