Co je rychlostní schopnost člověka?

Obsah

Co je rychlostní schopnost člověka?

Co je rychlostní schopnost člověka?

Rychlostní schopnosti počítáme do pohybových schopností člověka. Rychlostní schopnost je vlastnost přemístit tělo, části těla nebo určitou zátěž v co nejkratším časovém úseku nebo též maximální možnou frekvencí. Jedná se o dispozici člověka, často zvanou rychlost. Z hlediska měření rychlosti využíváme čas jako ukazatel úrovně rychlosti.

Jaký je typ rychlostních schopností?

typ rychlostní schopnosti: rychlost acyklická rychlost startovní, odrazová, vrhačská, hráčská, jednorázových pohybů (kopů, úderů, hodů, vrhů aj.), rychlost cyklická rychlost akcelerační, maximální (běžecká), se změnami směru, hráčská (vedení míče), frekvenční, kombinací. Stimulace rychlostních schopností Ovlivňování rychlostních schopností patří

Co se podílí na rychlostním výkonu?

Na rychlostním výkonu se podílí i efektivita a úroveň zvládnutí techniky, úroveň dalších pohybových schopností, somatotyp aj. Č len ě ní rychlostních schopností Rychlost reak č ní je schopnost reagovat v co nejkratším čase na určitý podnět. Úroveňreakční rychlosti posuzujeme na základědoby reakce a schopnosti anticipace.

Jak rozvíjet rychlostní schopnosti běhu?

Větší možnost jak rozvíjet rychlostní schopnost běhu se jeví ve frekvenci kroku než v její délce. Další velice důležitý prvek v rychlosti pohybu je svalové uvolnění. Uvolněný pohyb dovoluje atletovi setrvačný a hospodárný běh. Rychlostní schopnosti jsou nedílnou součástí všech atletických disciplín.

Související příspěvky: