Jaký je uzávěr plynu v normě?

Obsah

Jaký je uzávěr plynu v normě?

Jaký je uzávěr plynu v normě?

V normě jsou uvedeny dva obrázky, na nichž jsou vyznačena možná předávací místa plynu (zde obr. 1). Jak je zřejmé, nemusí to být vždy uzávěr plynu (v ČR hlavní uzávěr plynu), ale např. i výstupní hrdlo z regulátoru nebo plynoměru (na obrázku „M/R“).

Co jsou vlastnosti plynů?

Vlastnosti plynů 1 plynná tělesa nemají svůj tvar, ale jejich tvar odpovídá tvaru nádoby 2 plynná tělesa nemají vlastní objem, ale vyplňují vždy celý objem nádoby 3 plynná tělesa nemají volný povrch ( hladinu) 4 plyny jsou stlačitelné 5 plyny vedou elektrický proud jen za určitých speciálních podmínek 6 teplo se v plynech může šířit prouděním 7 celkový tlak plynu ve směsi vzájemně chemicky neinteragujících plynů je dán Daltonovým zákonem

Jaký je objem plynu za normálních podmínek?

Objem plynu. Objem jednoho molu plynu za normálních podmínek (0 °C, 101 325 Pa) je 0,022414 m 3, tedy 22,414 litru. V tomto objemu je obsaženo 6,023×10 23 částic (atomů nebo molekul) látky – tzv. Avogadrova konstanta. Za podmínek podle IUPAC (0 °C, 100 000 Pa) je objem 1 molu přibližně 22,71 litru.

Může být zkouška těsnosti provedena i u plynovodu?

Tlaková zkouška může být provedena i u přípojky napojené na plynovod, pokud uzávěr oddělující přípojku od plynovodu odolá zkušebnímu přetlaku. Zkouška těsnosti je úspěšná v případě, kdy je pokles tlaku menší, než stanoví národní předpis, nebo kdy není při kontrole těsnosti spojů pěnotvorným roztokem zjištěn únik zkušebního média.

Související příspěvky: