Jaké vyšetření použít v diagnostice trombocytopenie?

Obsah

Jaké vyšetření použít v diagnostice trombocytopenie?

Jaké vyšetření použít v diagnostice trombocytopenie?

Další vyšetření, která lékař může v diagnostice trombocytopenie použít jsou testy srážlivosti krve, jako jsou například APTT (aktivovaný parciální tromboplastinový čas) nebo Quickův test (lidově Quick, odborně též protrombinový čas).

Jak léčit trombocytopenie?

Léčba trombocytopenie závisí na vyvolávající příčině a také na závažnosti příznaků. U mírného nedostatku krevních destiček je někdy lepší počkat a pravidelně monitorovat stav pacienta, přičemž vám lékař může doporučit následující opatření na snížení rizika nekontrolovatelného krvácení:

Jak začít léčbu trombózy?

Léčba. Pokud dojde k potvrzení diagnózy trombózy, je nutné okamžitě zahájit léčbu. K rozpuštění trombu se využívá protisrážlivých účinků některých léků. První týden léčby se podává heparin, a to nitrožilně, později se pak přechází na léčbu Warfarinem v podobě tablet.

Může trombocytopenii způsobit onemocnění kostní dřeně?

Pokud se lékaři domnívají, že za trombocytopenii může onemocnění kostní dřeně, provádí se sternální punkce, při které se tlustou dutou jehlou odebere vzorek kostní dřeně z hrudní kosti a nechá se vyšetřit pod mikroskopem. Někdy se vzorek pro biopsii kostní dřeně odebírá z lopaty kosti kyčelní.

Související příspěvky: