Jak se používá měrná vlhkost ve vzduchotechnických výpočtech?

Obsah

Jak se používá měrná vlhkost ve vzduchotechnických výpočtech?

Jak se používá měrná vlhkost ve vzduchotechnických výpočtech?

Ve vzduchotechnických výpočtech se používá měrná vlhkost, což je hmotnost vodních par vztažená na hmotnost suchého vzduchu:

Jak vypočte vlhkost přístroje?

Z teploty okolního vzduchu t a teploty rosného bodu (zrcátka) tr pak přístroj vypočte vlhkost. Vlhkost lze na základě těchto dvou teplot stanovit i ručně. - odečtením z Mollierova diagramu. U této metody se vzorek vzduchu prosaje přes chladič, kde dojde ke kondenzaci větší části vodní páry.

Jaký je způsob zjištění vlhkosti?

Psychrometrický způsob zjištění vlhkosti je založen na měření tzv. mezního adiabatického ochlazení - realizuje se jako ochlazení teploměru obaleného punčoškou, která je nasáklá destilovanou (!) vodou, v proudu vzduchu. Takto upravený teploměr se nazývá mokrý teploměr.

Co je absolutní vlhkost vodních par?

Hmotnost vodních par mv vztažená k objemu vzduchu V se nazývá absolutní vlhkost: je to vlastně hustota (samotných) vodních par. Poměr hmotnosti skutečného obsahu vodních par k hmotnosti vodních par nasyceného vzduchu mv" je relativní vlhkost: (pozn.: symbol " se používá pro označení veličiny vztahující se k sytým vodním parám).

Související příspěvky: