Jaké jsou typy svalových vláken?

Obsah

Jaké jsou typy svalových vláken?

Jaké jsou typy svalových vláken?

Typy svalových vláken Existuje několik typů svalových vláken. Typ I – SO (slow oxidative) pomalá oxidační „červená“ vlákna s vysokým obsahem myoglobinu, velkou oxidační kapacitou a pomalou unavitelností se uplatňují především při vytrvalostních zátěžích nižší intenzity.

Jak se aktivují svalové vlákny?

Při svalové práci se aktivují jednotlivé typy svalových vláken podle intenzity svalové kontrakce. Při nízkých intenzitách jsou aktivována téměř výlučně pomalá vlákna.

Jaký je podíl pomalých svalových vláken u starších sportovců?

Některými autory byl popsán postupně narůstající procentuální podíl pomalých svalových vláken se zvyšujícím se věkem. To souvisí s relativně lepšími předpoklady pro vytrvalostní typ pohybové aktivity u starších sportovců. Absolutně však může vytrvalostní výkonnost se zvyšujícím se věkem klesat.

Co je rychlá svalová vlákna?

Typy svalů - rychlá a pomalá svalová vlákna 1 Typ I – SO (slow oxidative) pomalá oxidační „červená“ vlákna s vysokým obsahem myoglobinu, velkou oxidační kapacitou a... 2 Typ II A – FOG (fast oxidative glycolytic) rychlá oxidační glykolytická se střední oxidační kapacitou, vysokou... 3 Typ II B – FG (fast glykolytic) rychlá glykolytická vlákna s nízkou oxidační kapacitou,... More ...

Související příspěvky: