Jak se dělíme zlomky?

Obsah

Jak se dělíme zlomky?

Jak se dělíme zlomky?

Zlomky dělíme tak, že první zlomek násobíme zlomkem převráceným. Složený zlomek je zlomek, který má v čitateli čí jmenovateli nebo v obou místo čísla zlomek. Desetinné zlomky mají ve jmenovateli čí, 1000, ... Dají se snadno zapsat desetinným číslem a desetinná čísla zlomky.

Co je zlomek?

Co je zlomek. Jak jsme se už dozvěděli v dřívějších kapitolách, zlomky byly zavedeny pro případy, kdy se nedalo počítat s celými čísly. Například, když sedlák chtěl prodat polovinu svého pole. Zlomek se dá chápat jako matematická operace dělení.

Co je zlomek v matematice?

Zlomek (či lomený výraz) označuje v matematice podíl dvou výrazů. Zlomek, ve kterém jsou oba výrazy celá čísla, se nazývá racionální číslo. Zápis pomocí zlomků je vhodný pro provádění elementárních úprav složitějších výrazů.

Co je zlomek ve jmenovateli?

Složený zlomek je zlomek, který má v čitateli čí jmenovateli nebo v obou místo čísla zlomek. Desetinné zlomky mají ve jmenovateli čí, 1000, ... Dají se snadno zapsat desetinným číslem a desetinná čísla zlomky. Počet nul u čísel ve jmenovateli je stejný, jako počet desetinných míst za desetinnou čárkou.

Související příspěvky: