Co se týče durové stupnice?

Obsah

Co se týče durové stupnice?

Co se týče durové stupnice?

Obecně platí pro všechny durové stupnice, že mezi třetím a čtvrtým stupněm a mezi sedmým a osmým stupněm durové stupnice je jeden půltón, mezi ostatními stupni je jeden celý tón (dva půltóny). Stupnice A mol (aiolská), obsahuje tytéž tóny základní tónové řady jako stupnice C dur, ale počíná tónem A (což je šestý stupeň stupnice C dur).

Jaké jsou stupně stupnice?

Jednotlivé stupně stupnice značíme římskými číslicemi. Kromě toho mají zvláštní pojmenování podle harmonické funkce, kterou v tónině zastávají. Stupnice dělíme na durové (tvrdé) a molové (měkké) podle vzdálenosti prvního a třetího stupně.

Jaké jsou stupnice tónu G?

Od základního tónu G tvoří pentatonickou stupnici tóny g, a, c, d, f, g. Zajímavé jsou i rómské stupnice: Durová je C Des E F Gis A H C, molová je C D Es Fis G As H C. Soubor všech tónů určité stupnice je tónina. Každé stupnici odpovídá táž tónina. Kolik je stupnic, tolik je tónin.

Jaké jsou stupnice molové stupnice?

Stupnice béčkové (kvartový kruh) durové stupnice molové stupnice počet béček výčet béček v předznamenání C dur A mol 0 - F dur D mol 1 bé B dur G mol 2 bé, es Es dur C mol 3 bé, es, as 4 more rows ...

Související příspěvky: