Jaké jsou přídavná jména v češtině?

Obsah

Jaké jsou přídavná jména v češtině?

Jaké jsou přídavná jména v češtině?

Přídavná jména v češtině dělíme na tvrdá (skloňujeme podle vzoru mladý), měkká (jarní) a přivlastňovací (otcův, matčin). U některých tvrdých přídavných jmen můžeme tvořit i krátké (jmenné) tvary: hladový – hladov, šťastný – šťasten, které se však užívají jen v 1. a výjimečně 4. pádě.

Jaký je přídavné jméno?

Na přídavné jméno se vždy můžeme zeptat následujícími otázkami: 1 Jaký, který? ( vzdálený kraj, čtvercový pozemek, červená sukně, houbový pokrm, kamenný chodník) 2 Čí? ( Aniččin deník, strýcův počítač, Martinovo kolo, učitelovy poznámky) More ...

Co jsou přídavná jména?

Přídavná jména jsou řazena mezi tzv. ohebné slovní druhy, to znamená, že mění svůj tvar dle potřeby (mají jiný tvar v závislosti na jmenném rodě, čísle i pádu), a to změnou koncovky. U přídavných jmen tomuto jevu říkáme skloňování (stejné je to u podstatných jmen, zájmen a číslovek), u sloves časování.

Kde se nachází přídavné jméno?

Přídavné jméno se většinou vyskytuje v přítomnosti podstatného jména, nejčastěji před ním (mobilní telefon, ovocný koláč, bratrův svetr apod.). Na přídavné jméno se vždy můžeme zeptat následujícími otázkami: Jaký, který? (vzdálený kraj, čtvercový pozemek, červená sukně, houbový pokrm, kamenný chodník)

Související příspěvky: