Jaké jsou vrozené vady?

Obsah

Jaké jsou vrozené vady?

Jaké jsou vrozené vady?

Vrozené vady jsou typicky klasifikované jako strukturální nebo funkční a vývojové. Strukturální závady jsou, když určitá část těla chybí nebo je poškozená. Nejčastější strukturální vady jsou: Funkční nebo vývojové vrozené vady způsobují, že část těla nebo systém nefunguje správně.Ty často způsobují postižení inteligence nebo vývoje.

Jaké jsou rizikové faktory pro vrozené vady?

Jaké jsou rizikové faktory pro vrozené vady? Mnoho typů vrozených vad může být diagnostikováno během těhotenství. Zdravotničtí pracovníci mohou používat prenatální ultrazvuky, které jim pomohou diagnostikovat určité vrozené vady v utero.

Jaké jsou vrozené vady ledvin?

Vrozené vady ledvin lze dělit dle závažnosti na vady neslučitelné se životem (např. nevyvinutí ani jedné ledviny), nezávažné vrozené vady ledvin a závažné vrozené vývojové vady (jde především o překážky v odtoku moči, což způsobuje její městnání a s tím hromadění škodlivin v těle).

Existují vrozené vady ledvin?

Existují také vrozené vady ledvin, při kterých jsou pozměněné funkce iontových a vodních kanálů, což vede k poruše vodního a iontového metabolismu. Zástupcem je Bartterův syndrom a úplavice močová (diabetes insipidus). Projevy vrozených vad ledvin jsou značně individuální, záleží na typu vady, pokročilosti onemocnění a věku.

Související příspěvky: