Co jsou meteorologie a klimatologie?

Obsah

Co jsou meteorologie a klimatologie?

Co jsou meteorologie a klimatologie?

Meteorologie a klimatologie jsou vědní obory zabývající se zemskou atmosférou, klimatickými ději a povětrnostními podmínkami. I když obě disciplíny studují zemskou atmosféru, vyvíjely se samostatně, a proto je mezi nimi také určitý rozdíl. Historický vývoj těchto disciplín lze rozdělit do třech stěžejních období.

Co je meteorologie?

Meteorologie je věda zabývající se atmosférou.Studuje její složení, stavbu, vlastnosti, jevy a děje v ní probíhající, například počasí.Meteorologie je považována za část fyziky, proto je často chápána jako „fyzika atmosféry“ a je vyučována na matematicko-fyzikálních fakultách.Na mnoha univerzitách je meteorologie často vyučována jako součást věd o Zemi ...

Kdo je meteorolog?

Meteorolog je profesionál v oboru meteorologie. Věnuje se studiu atmosféry a všem jevům, které se v ní odehrávají. Zkoumá také počasí i klima.Meteorolog, který vytváří modely vývoje a předpovídá počasí, bývá označován také jako prognostik. Může být také odborníkem na pozorování počasí, pak se jedná o meteorologického pozorovatele.

Kde se měří meteorologická data?

Meteorologická data se převážně získávají měřením a pozorováním na meteorologických a aerologických stanicích, radiolokačním nebo družicovým měřením. V České republice tuto službu zajišťuje Český hydrometeorologický úřad se sídlem v Praze a jeho pobočky. Přízemní meteorologická měření a pozorování zajišťují meteorologické a klimatologické stanice.

Související příspěvky: