Proč se sourozenci narodí brzy po sobě?

Obsah

Proč se sourozenci narodí brzy po sobě?

Proč se sourozenci narodí brzy po sobě?

Narodí-li se sourozenci brzy po sobě (1,5 – 2 roky), je to obrovský nápor především na matku: sotva přestane kojit, vstávat k miminku několikrát za noc a děsit se při každém zaplakání – už je to tu znova. A vlastně ve dvojím vydání, neboť první dítě je ještě příliš malé.

Jak jsou sourozenci vychováváni stejně?

Tito sourozenci bývají od malička vychováváni stejně, je jim věnována zhruba stejná pozornost, později hrají stejné hry, často mají i stejné zájmy; mívají k sobě blízko, a to hlavně v batolecím a částečně v předškolním věku. Jakmile si však každý z nich uvědomí svoji osobnost a probudí se ego, komplikace a konflikty na sebe nenechají dlouho čekat.

Co jsou další sourozenci nevlastní?

Další sourozeneckou skupinou jsou sourozenci nevlastní, v dnešní době je jich opravdu hodně – rozvodovost manželských párů je nebývale vysoká, ale po rozvodu obvykle následuje nové manželství, z nějž se narodí další děti…

Jak jsou vztahy mezi sourozenci komplikovanější?

A vztahy mezi sourozenci? Ty jsou ještě mnohem komplikovanější. Jak důležitou roli ve vztazích hraje věkový rozdíl mezi sourozenci, není také tak úplně jednoznačné. Ani názory odborníků se v tomto ohledu neshodují. Je lepší mít děti brzy po sobě, anebo až po několika letech?

Související příspěvky: