Co jsou finanční výkazy?

Obsah

Co jsou finanční výkazy?

Co jsou finanční výkazy?

Finanční výkazy jsou stěžejním zdrojem informací pro finanční analýzu podniku a hodnocení úspěšnosti podnikatelské činnosti. Měřítkem úspěšnosti podnikání je absolutní velikost zisku vztažená nejčastěji k tržbám, vlastnímu kapitálu a aktivům.

Jak hodnotí finanční analýza výsledovky?

Finanční analýza výsledovky hodnotí trend tržeb, vývoj ukazatelů rentability a prostřednictvím horizontální a vertikální analýzy změny hlavních položek nákladů a výnosů (např. změna tržeb je způsobená…, mzdové náklady vzrostly z důvodu….). Výsledek hospodaření ve výsledovce je zobrazen také v pasivech jako součást vlastního kapitálu firmy.

Co se zahrnuje do provozního výsledku?

Zahrnuje tržby z prodeje výrobků a spotřebu výkonů u výrobní společnosti, tržby z prodeje zboží a náklady na prodané zboží u obchodní společnosti apod. Do provozního výsledku se dále zahrnují tvorba/rozpuštění rezerv, tvorba/rozpuštění opravných položek k aktivům, odpisy pohledávek a majetku, osobní náklady apod.

Výraznější pokles tržeb u společností se záporným kapitálem?

Výraznější pokles tržeb u společností se záporným pracovním kapitálem, nebo znehodnocenými oběžnými aktivy se pak okamžitě přenáší do prodlužování splatností závazků z obchodního styku.

Související příspěvky: