Jaká je míra nezaměstnanosti?

Obsah

Jaká je míra nezaměstnanosti?

Jaká je míra nezaměstnanosti?

Míra nezaměstnanosti se počítá z údajů poskytovaných úřady práce. Ve skutečnosti je počet nezaměstnaných větší, protože mezi patří i osoby dlouhodobě nezaměstnané, kteří ztratili naději na nalezení práce a přestali ji hledat. Přirozená nezaměstnanost vychází z toho, že frikční, sezónní a strukturální nezaměstnanost je trvalá.

Co je nezaměstnanost?

Nezaměstnanost je stav, kdy na trhu práce je přebytek nabídky práce ze strany žadatelů o zaměstnání nad poptávkou po práci ze strany zaměstnavatelů. Je stav, kdy firmy při dané výši mezd nechtějí příjímat další zaměstnance. Je to stav, kdy část práceschopného obyvatelstva nemá zaměstnání a neúčastní se tak pracovního procesu.

Jaké je měření nezaměstnanosti?

Měření nezaměstnanosti Základní skupiny, které je třeba rozlišovat: 1) Zaměstnaní - obyvatelstvo, které má placené zaměstnání, nebo sebezaměstnání (včetně osob dočasně v práci nepřítomných, ale s formální vazbou k zaměstnání)

Jaké jsou zásady nezaměstnanosti?

V zásadě nezaměstnanost můžeme rozdělit na: dobrovolnou - někteří lidé po určitou dobu nechtějí být zaměstnáni, nevyhovuje je jim mzda, vzdálenost dojižděni za prací nebo jim vyhovuje být po určitou dobu bez zaměstnání. Vedle nich je v každé společnosti malá část populace, která zaměstnání nehledá vůbec.

Související příspěvky: