Co se zabývá úpravou obchodních korporací?

Obsah

Co se zabývá úpravou obchodních korporací?

Co se zabývá úpravou obchodních korporací?

Úpravou obchodních korporací se zejména zabývá zákon o obchodních korporacích (dále jen ZOK), ale taktéž bychom některé definice shledali i v občanském zákoníku či jiných i evropských právních úpravách. Obchodní korporace nemusí mít totiž pouze tuzemské formy, ale zasahují nám i do právní úpravy např.

Kdo je korporace?

Korporace (odvozeno od lat. slova corpus – tělo) je právnický subjekt (právnická osoba), který – přestože je tvořen více osobami – má z pohledu práva status osoby samostatné.

Jak vznikají obchodní korporace?

Obchodní korporace se vytváří ve dvou krocích. Nejprve je potřeba obchodní korporaci založit a následně podat návrh na zápis do obchodního rejstříku rejstříkovému soudu či notáři, přičemž obchodní korporace vzniká právě zápisem.

Proč je korporace právnická osoba?

Korporace (odvozeno od lat. slova corpus – tělo) je právnický subjekt (právnická osoba), který – přestože je tvořen více osobami – má z pohledu práva status osoby samostatné.Jako taková má vlastní právní osobnost, nemá ale klasicky chápanou svéprávnost, právně jednají za ni osoby fyzické, zejména tzv. statutární orgány, které ji zastupují.

Související příspěvky: