Jak se živí osli?

Obsah

Jak se živí osli?

Jak se živí osli?

Osel se živí převážně trávou, různými bylinami a někdy i tuhým listím křovin. V zajetí se dožívá až 40 let. Osli jsou společenská zvířata. Žijí ve stádech o počtu 2 až 30 jedinců, někdy i více. Osli žijí na savanách i v křovinatých oblastech východní Afriky směrem na jih.

Co jsou divocí afričtí Osla?

Divocí afričtí osli, předkové osla domácího, jsou už dnes ve volné přírodě velmi vzácní. O něco lépe je na tom, díky přísné ochraně, osel asijský Equus hemionus, a v posledním století se divoká forma oslů objevila i v Severní Americe. Ve starém Egyptě osla spojovali s postavou boha Setha.

Proč je osel nevybíravý?

Osel je v potravě nevybíravý a vzhledem ke své velikosti unese na hřbetě neuvěřitelně těžký náklad (až 300 kg). Osel se živí převážně trávou, různými bylinami a někdy i tuhým listím křovin. V zajetí se dožívá až 40 let.

Kde žijí osli?

Osli jsou společenská zvířata. Žijí ve stádech o počtu 2 až 30 jedinců, někdy i více. Osli žijí na savanách i v křovinatých oblastech východní Afriky směrem na jih. Vedoucím zvířetem ve stádu oslů je vždy samec, avšak veškeré denní činnosti má na starosti vůdčí klisna, která si udržuje odstup od podřízených klisen.

Související příspěvky: