Můžeme dostat vidlici až na dno zdvihu?

Obsah

Můžeme dostat vidlici až na dno zdvihu?

Můžeme dostat vidlici až na dno zdvihu?

Nakonec můžeme za jízdy dostat vidlici klidně až na dno zdvihu, byť se nám zdál SAG naprosto ideální. Důležitá je tedy celková tvrdost vidlice v průběhu zdvihu, kam až jsme schopni vidlici stlačit za jízdy, aby to nebylo až za bezpečnou hranici, ale zároveň aby to nebylo příliš málo.

Jaký je průtok oleje do vidlice?

Olej v patroně či volně ve vnitřním prostoru vidlice protéká přes ventily, planžety nebo podobné systémy, které jsou při propružení plně otevřené, ale jakmile se vidlice začne vracet do původního stavu, tedy plného roztažení, olej klade odpor. Ovlivněním rychlosti průtoku oleje tak ovlivníme i to, jak rychle se nám vidlice vrátí do původní pozice.

Jak zjistit, zda vidlice dostala výšku do zdvihu?

Pro test tvrdosti vidlice stačí přejet nerovnost určité výšky a sledovat, zda se vidlice dostala o tuto výšku do zdvihu, případně o něco hlouběji a zda jsme při tom nedostali silnou ránu do řídítek. Je-li náraz slabý a vidlice výšku překážky lehce absorbuje do zdvihu a nejde přitom nadoraz, je vše v pořádku.

Co je tlumení odskoku vidlice?

To souvisí s tlumením odskoku, které je tvrdosti vidlice nebo tlaku v ní přímo úměrné. Nastavení tvrdosti vidlice běžný uživatel tak nějak zvládá, ovšem nastavit si dobře odskok, tomu už často ani nevěnuje pozornost.

Související příspěvky: