Co je liška polární?

Obsah

Co je liška polární?

Co je liška polární?

Liška polární (Vulpes lagopus), též liška lední, lis horní či jen pesec je drobná, ale houževnatá psovitá šelma, která dokáže žít v nehostinných podmínkách. Na životě není ohrožena ani při teplotě -50 °C, nebo nižší a pro takové extrémy je vybavena především hustým, vícevrstvým a nepromokavým kožichem.

Jak se stará liška o potravu pro svou družku?

Zatímco lišák se stará o trvalý přísun potravy pro svou družku, liška své potomky ošetřuje a kojí. V této době jsou liškám také přičítány největší škody na mladé zvěři a domácí drůbeži. V květnu se liščata poprvé odvažují vycházet před noru, kde si po většinu času hrají na slunci a sami již konzumují rodiči přinášenou potravu.

Jak velká je kohoutková výška lišek?

Kohoutková výška lišek se pohybuje okolo 40 cm a jejich hmotnost se udává v rozmezí 8–13 kg. Charakteristickým znakem lišek je povětšinou rezavé zbarvení srsti. Pouze spodní část těla a již výše zmiňovaný konec ocasu zůstávají bílé. Černě jsou obvykle zbarveny pouze tlapky a zadní strany uší.

Jaká je délka těla lišek?

Délka těla lišek dosahuje až 90 cm. Zejména v zimním období působí impozantním dojmem huňatý, asi půl metru dlouhý ocas. Jeho špička je charakteristicky bílá, v myslivosti označovaná jako květ.

Související příspěvky: