Existují tři základní druhy sádry?

Obsah

Existují tři základní druhy sádry?

Existují tři základní druhy sádry?

Existují tři základní druhy sádry: Druh Počátek tuhnutí za Doba tuhnutí změna objemu 1. A – rychle tuhnoucí 2 min 15 min +1 % 2. B – normálně tuhnoucí 6 min 30 min +1 % 3. C – pomalu tuhnoucí 20 min 90 min +2 %

Co znamená poměr vody a sádry?

Předepsaný poměr vody a sádry označujeme V/S. Je-li např. 0,6, je považován za vyšší a znamená, že na 100 g sádry použijeme 60 ml vody. Je-li např. 0,3, je považován za nižší a znamená použít sádru a vodu v poměru 100 : 30. Rehydratace sádry je exotermická reakce, sádra se při ní zahřívá a navíc zvětšuje svůj objem (expanduje).

Co je základní surovina pro výrobu sádry?

Základní surovina pro výrobu sádry, sádrovec, se vyskytuje po celém světě, je snadno dosažitelný a poměrně levný. Více než původního sádrovce se ale používá tzv. chemického sádrovce. Sádra je prastarý materiál, jehož latinské pojmenování gypsum je odvozeno z názvu Egypta, kde ji užívali jako stavební materiál.

Jaké jsou vlastnosti stomatologických sáder?

Nejdůležitější ale je, že dodávané obchodní druhy stomatologických sáder jsou už výrobcem tak dokonale upraveny, že žádné další přísady nejsou nutné a mohly by proto vlastnosti sádry negativně ovlivnit! Objem tuhnoucí sádry, tvořený součtem objemů pevných částic a pórů vyplněných vodou a vzduchem, se zvětšuje.

Související příspěvky: