Jak vybírat broskve k zavařování?

Obsah

Jak vybírat broskve k zavařování?

Jak vybírat broskve k zavařování?

K zavařování respektive ke konzervování ve sklenicích vybíráme broskve sice plně zralé, ale pevné. Před vložením do sklenic je oloupeme, a to i v případě, že použijeme nektarinky . Jde to snadno, jen je třeba znát prostinkou „fintu“ - broskve na jednom „pólu“ křížem nařízneme a spaříme vroucí vodou .

Kdy mám pecku z broskve?

Ne. Jsou z tržnice, z chodníku, vyplivnuté na odpočivadlech u silnice, ze supermarketu, z pláží Máchova jezera, od přátel (několik jich mám od Aleše Heulera, od Heleny Vlašínové, od lidí ze zahrádek po okolí, kde jsem bydlel). Ano, můžete zasadit pecku z jakékoliv broskve. Čím větší rozmanitost genů, tím lépe.

Můžete zasadit pecku z broskve?

Ano, můžete zasadit pecku z jakékoliv broskve. Čím větší rozmanitost genů, tím lépe. Pokud v sobě nedokáže probudit odolné a zdravé geny, příroda to vyřeší za vás - prostě nevyklíčí, zahyne po vyklíčení, nebo zmrzne v prvních letech.

Jak se dělí plstnaté broskve?

Klasická pomologie rozděluje broskve na plstnaté a s hladkou slupkou (nektarinky). Plstnaté broskve se dále ještě dělí na broskve pravé (s dužninou snadno oddělitelnou od pecky) a na tak zvané tvrdky (u nichž dužnina pevně lpí na pecce). K zavařování se nejvíce hodí plstnaté pravé, protože se broskve obvykle zavařují v polovinách.

Související příspěvky: