Kde se pěstuje hortenzie latnatá?

Obsah

Kde se pěstuje hortenzie latnatá?

Kde se pěstuje hortenzie latnatá?

Hortenzie latnatá (H. paniculata) pochází z Číny a Japonska, kde dorůstá do sedmi metrů. V srpnu ji ozdobí květenství až 25 cm dlouhé. U nás se nejčastěji pěstuje kultivar Grandiflora s neplodnými, bílými, růžovými až načervenalými květy. Hortenzie dubolistá (H. quercifolia) pochází z jihovýchodu Spojených států.

Co je nejlepší pro hortenzie?

Pro hortenzie je nejvhodnější mírně kyselá půda s pH 5–6,5. Nové hybridy už nejsou tak vyhraněné ke kyselosti půdy a přizpůsobí se i běžné zahradní zemině (když jim ale přidáte rašelinu, budou spokojenější). Zemina by měla být navíc lehčí a živná: Hortenzie jsou poměrně mohutné keře a spotřebují dost živin, které by z těžké půdy špatně přijímaly.

Kdy stříháme hortenzie?

Hortenzie stříháme zásadně až na jaře, koncem léta po odkvětu odstřihneme jen suchá květenství nebo uschlé části výhonů. Hortenzii velkolistou stříháme tak, že větvičku, která kvete na jednoletém dřevě, zastřihneme na jaře nad prvním párem zdravých pupenů. Hortenzie latnatá a hortenzie stromečkovitá kvetou na letošním dřevě.

Jak udržovat hortenzie v půdě?

Hortenzie v lehké a propustné půdě potřebuje pravidelný přísun vody (zem rychleji vysychá). Nejhorší je nechat rostlinu téměř na suchu (povadající listy) a pak ji utopit v bahně. V letním období mají rostliny opravdu velkou spotřebu vody (čím větší keř, tím vydatnější zálivka). Na to odkazuje ostatně i jejich latinský název - hydrangea.

Související příspěvky: