Kdy měnit zapalovací svíčky?

Obsah

Kdy měnit zapalovací svíčky?

Kdy měnit zapalovací svíčky?

Diagnostika svíčky – kdy měnit zapalovací svíčky? Je-li zapalovací svíčka v pořádku, neznamená to, že je úplně čistá. Nicméně úsady hoření jsou v typickém zbarvení a nejsou nepravidelně „nabobtnalé“ Svíčka je při správném používání zbarvená v prostoru kolem izolátoru a elektrod jen světle šedě, šedožlutě nebo nahnědle.

Co se týče odtrhu zapalovací svíčky?

Zásahem do vzdálenosti elektrod a nedodržením předepsaného odtrhu zapalovací svíčky u moderních motorů si ale člověk koleduje o problém. V lepším případě se zhorší jízdní vlastnosti vozu, v horším případě to výrazně ovlivní živostnost svíčky nebo jiných komponent spalovacího prostoru.

Jaké jsou rozměry zapalovací svíčky?

Informaci o potřebných rozměrech svíčky opět poskytují osazovací tabulky. Výrobci připouštějí pouze změny mezi jednotlivými řadami, nikoliv ve velikosti. Jednotlivé řady se liší použitými materiály, což má dopad na sníženou nebo zvýšenou životnost zapalovací svíčky a tedy vliv na interval výměny.

Jak je životnost zapalovacích svíček dána?

Životnost zapalovacích svíček je dána několika parametry. Voton.cz autodíly připravil obsáhlý článek o tom, jak životnost ovlivňuje interval výměny zapalovací svíčky, tedy jak často je třeba svíčky měnit, jak správně vybrat svíčku podle auta, aby vydržela co nejdéle, a jak předejít chybám ve výběru tak, aby výkon svíčky byl optimální.

Související příspěvky: