Co je informativní text?

Obsah

Co je informativní text?

Co je informativní text?

Obsahem informativních textů, tj. textů charakterizovaných zde na základě dominantní funkce informační, je informace, oznámení nebo sdělení, které se týká konkrétních údajů o předmětu řeči (co, kdo, kde, kdy a za jakých okolností bylo, je nebo bude).

Jaké jsou typologie textů?

Z hlediska navržené typologie textů[9] vymezujeme návod jako typ textu a u tohoto typu rozlišujeme několik druhů (žánrů) návodového textu. Jednotlivé typy textů navrhujeme v rámci typologie klasifikovat na základě dominantní funkce textu a užitého (převládajícího) slohového postupu [10].

Jak klasifikovat typy textů?

Jednotlivé typy textů navrhujeme v rámci typologie klasifikovat na základě dominantní funkce textu a užitého (převládajícího) slohového postupu [10]. Základní, dominantní funkcí návodu je poskytnout příjemci textu informace, jak postupovat, jak dosáhnout cíle, a na základě postupných instrukcí jej přimět k nějaké činnosti.

Jak se zařadit do třídy textů informativních?

Třída textů informativních Ve sféře věcné komunikace do třídy textů informativních navrhujeme zařadit tyto textové typy: typ čistě informační, typ popisný (deskriptivní) a typ informativně výkladový (explikativní); kromě toho se v praxi často objevuje typ smíšený, informačně-popisný.

Související příspěvky: