Kde se převažuje pásmo vysokého tlaku vzduchu?

Obsah

Kde se převažuje pásmo vysokého tlaku vzduchu?

Kde se převažuje pásmo vysokého tlaku vzduchu?

Na západním pobřeží Jižní Ameriky, zejména v subtropických šířkách, převažuje pásmo vysokého tlaku vzduchu. O několik tisíc kilometrů západním směrem v západním Pacifiku se jako reakce na průměrně vysoké teploty vzduchu udržuje celoroční oblast nízkého tlaku vzduchu.

Co je brázda nízkého tlaku vzduchu?

Brázda nízkého tlaku vzduchu je oblast nízkého tlaku vzduchu bez uzavřených izobar. Vyskytuje se obvykle mezi dvěma oblastmi vyššího tlaku vzduchu, které navzájem odděluje, nebo může být částí tlakové níže, kde bývá vyjádřena jako výběžek izobar z tlakové níže směrem k vyššímu tlaku. Zpravidla se v ní nachází studená nebo okluzní fronta.

Jaký je tlak vzduchu nad ohřátým místem?

Atmosférický tlak vzduchu je u hladiny stále stejný, protože tíha vzduchového sloupce nad každým z těchto míst se nezměnila. Jinak je tomu ve výšce, v rovině rovnoběžné se zemským povrchem. Tlak ve výšce nad ohřátým místem se zvětšil, nad ochlazenými místy se zmenšil.

Co je havajská tlaková výše?

Havajská tlaková výše, Azorská tlaková výše, tlakové výše v jižních částech Atlantického, Tichého a Indického oceánu součástí je především tzv. Islandská tlaková níže, Aleutská tlaková níže Tlaková níže a tlaková výše patří mezi tzv. tlakové útvary.

Související příspěvky: