Jaké jsou jazyky ve Švýcarsku?

Obsah

Jaké jsou jazyky ve Švýcarsku?

Jaké jsou jazyky ve Švýcarsku?

Jazyky ve Švýcarsku. Švýcarsko je polyjazykova země. Hovoří se zde čtyřmi jazyky. Téměř 65% populace ve středních, severních a východních kantonech hovoří švýcarskou němčinou, s rozdílnými dialekty. Francouzským jazykem mluví přibližně 19% na západě a italština dominuje v kantonu Ticino. Rétorománštinu používá necelé 1% Švýcarů.

Jaké jsou hranice s Švýcarskem?

Švýcarsko sousedí s následujícími státy, se kterými má suchozemské hranice: s Itálií je 734,2 km, s Francií 571,8 km, s Německem 345,7 km, s Rakouskem 165,1 km (přerušena Lichtenštejnskem) a s Lichtenštejnskem 41,1 km; celkem 1857,9 km.

Jaký je švýcarský politický systém?

Švýcarský politický systém se vyznačuje zejména: 1 Intenzivním kantonalismem - kantonalismus jako pojem zvýrazňuje postavení jednotlivých jednotek konfederace a jejich... 2 Ochranou jazykových menšin - švýcarská ústava definuje národní jazyky – němčinu, francouzštinu, italštinu a... 3 Ochranou náboženské identity - rozdílný vývoj kantonů byl nastoupen v roce 1520 podle toho... More ...

Kdo byl prvním národním parkem ve Švýcarsku?

Založení parku bylo experimentem, který dopadl na výbornou. Jediný národní park ve Švýcarsku přináší různorodé pohledy vývoje místní divočiny. Ve východním Švýcarsku najdete první a zároveň jediný Národní park ve Švýcarsku.

Související příspěvky: