Jaký je Den díkůvzdání?

Obsah

Jaký je Den díkůvzdání?

Jaký je Den díkůvzdání?

Den díkůvzdání působí téměř skromně a má v sobě určitou nostalgii. Je to den, kdy se setkává celá rodina. Dárky se většinou nedávají.

Jak se změnil datum svátku Díkůvzdání?

Datum svátku se několikrát měnil. V roce 1863 prohlásil Abraham Lincoln Den díkůvzdání za státní svátek připadající na poslední čtvrtek v listopadu. Poslední úpravu provedl prezident Roosevelt v roce 1941, kdy ho posunul na čtvrtý čtvrtek v listopadu.

Kde se slaví Den díkůvzdání?

Dle tradice se scházejí rodiny u večeře, peče se krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou a jako dezert se podává dýňový koláč. Původně byl Den díkůvzdání poděkováním za bohatou úrodu, dnes je spíše ve znamení nákupů a přejídání se. Den díkůvzdání v USA připadá vždy na čtvrtý čtvrtek v listopadu, v Kanadě se slaví druhé říjnové pondělí.

Jak je krocan sváteční jídlo?

Dle průzkumů je krocan sváteční jídlo v 90-95 % amerických rodin. V USA se tak každoročně prodá asi 280 milionů krocanů o celkové hmotnosti 3 miliony tun. Američané za krocany celkově utratí kolem tří miliard dolarů. Na Den díkůvzdání rovněž připadá 20 % z celkové roční spotřeby brusinek.

Související příspěvky: