Co jsou krevní cévy?

Obsah

Co jsou krevní cévy?

Co jsou krevní cévy?

Krevní cévy jsou trubice, kterými proudí v těle krev. Dělíme je na tepny, žíly a vlásečnice. Tepny vedou krev vždy směrem od srdce. Jsou pevné a pružné, přizpůsobené vysokému tlaku krve. Jejich úkolem je udržovat plynulost krevního proudu a rozdělovat jej k jednotlivým orgánům a tkáním.

Co je systém krevního oběhu?

Systém krevního oběhu Systém krevního oběhu udržuje prostřednictvím krve spojení mezi zevním a vnitřním prostředním a plní požadavky organismu na dýchání, výživu, řízení metabolismu, udržování tělesné teploty a odolnosti proti nákazám (imunitu). Systém krevního oběhu je tvořen srdcem a cévami.

Co je hlavní funkce krve?

Hlavní funkce krve je dopravovat živiny (kyslík, glukózu) a stopové prvky do tkání a odvádět odpadní produkty (např., oxid uhličitý a kyselinu mléčnou). Krev též transportuje buňky (leukocyty, abnormální nádorové buňky) a různé substance (aminokyseliny, lipidy, hormony) mezi tkáně a orgány.

Kde se nachází krev v cévách?

Krev se pohybuje v cévách a její oběh je zajišťován srdcem, svalovou pumpou. Proudí do plic pro okysličení a pak je cirkulována tělem přes tepny. Rozptyluje svůj obsažený kyslík přechodem přes tenké krevní cévy zvané kapiláry (vlásečnice). Pak se vrací do srdce žílami .

Související příspěvky: